FŐOLDAL
   Gazdaság
    Gazdasági összefüggések
    Projekt
      Projekt minta
    Pályázat
      Pályázatírás
    Üzleti terv
    Logisztika
     Logisztika tanfolyam
    EU
   Társadalom
    Vallás
   Szabadidő
    Hajózás  
    Horgászat
    Repülés
      Repülő iskola
    Vadászat
      Jogi ismeretek
      A vadászat rendje
      Vigyázz, vadászat!
      Vadászetika
      Az igaz vadász
       Tízparancsolata
      Vadásztársak írásai
      Fotók
      Vadászok receptjei
   Vajdaság
    Aktuális
    Határok nélkül
    Sajtó
    Gazdaság
    Kultúra
   Egyéb
      Linkgyűjtemény menü
      Archívum
      Oldaltérkép

Google
XING

A ponty tisztítása, darabolása

eTarget hirdetés Hirdessen Ön is itt  

A ponty tisztítása, darabolása

Berta "VADÖLŐ" Tibor munkája
Fotók: Szűcs Róbert


A munkám elkészítésének célja? Indíttatásom, hogy közzétegyem? Hát, talán, hogy valaki tanuljon is belőle. Ne tartogassam magamban.

Külön köszönet Szűcs Róbert barátomnak a fotók elkészítéséért!

Hát, én így csinálom:

A szükséges hozzávalók:

egy jó kés:
lassan több mint egy éve hordok magamnál egy kis kést, KILDEN remeke a keresztségben a "Kisagyar" nevet kapta. Kellett egy masszív, erős kiskés EDC-re, ráadásul olyan, ami "közegbarát". KILDEN képgalériáját nézegetve ezért esett a választásom eme késre.


Egy asztal és egy vágódeszka.
Udvar, garázs, természet, jóakarat, víz, esetleg csapvíz.
Továbbá, egy szép hal, kb. 2,5 kg-os ponty, amelyet a kerti tóból fogtam.



A hal megölésének leghumánusabb módja, ha egy rövid, kétujjnyi vastag bottal a szemei fölött a fejére ütünk. Ezt egy csapkodó, fickándozó hal esetén elég nehéz megtenni, ezért a halat állítsuk a hasára, a segítő kezünk két ujjával fogjuk be a hal szemét, enyhén nyomjuk meg (figyelem, nem kinyomni!), ettől a hal megmerevedik. Most már határozottan a szemei közé üthetünk:





A stabil fogás érdekében mindig a hal fejét fogjuk:



A pikkelyek eltávolítását a faroknál kezdjük, majd fokozatosan haladjunk a fej irányába. A kaparóél segítségével könnyedén eltávolíthatók a pikkelyek és a hal nyálkája:



A halak hasán általában sokkal keményebben ülnek a pikkelyek, mint a testen másutt. Ha szükséges, nyugodtan használjuk a kés élét, de óvatosan, nehogy véletlenül kivágjuk a hal hasát:


Ha elkészültünk a pucolással, mossuk le a halat:





Most következik a hal felbontása. A hal hasán, a mellúszók előtt ejtsünk egy bemetszést:



majd egy másik metszést a végbélnyílás előtt:



majd a két bemetszés között óvatosan a kés hegyével vágjuk végig a hasfalat:











A hasüregbe kezünkkel benyúlva óvatosan húzzuk ki a hal belsőségeit:







Válasszuk szét a belsőségeket - én a haltejet vagy az ikrát szoktam felvenni. Ez a hal történetesen ikrás volt:



A hal hasüregét öblítsük ki, majd újra kívülről is mossuk le:



A mellúszók mögött vágjuk le a hal fejét:








A hal törzsén jól látszik a "keserűcsont" vagyis a ponty garatfoga, ezt mindenképpen távolítsuk el, mert keserű lesz tőle az étel:






Ezután a gerinc mentén vágjuk végig a hal testét:










majd a bordacsontok mellett haladva, a hasi úszók felett válaszuk le a filét:

















Az egyik oldali szépen lefejtett halfilé:



Ugyanezt a műveletet végezzük el a másik oldalon is:







A halfilében a felső 1/3 részben, az oldalvonal magasságáig vannak az un. Y szálkák (középen az a halovány rózsaszín vonal):





ezt a részt minél sűrűbben be kell irdalni, vigyázva, hogy a hal bőre egyben maradjon:









Fontos, hogy az irdalást a filé teljes hosszában végezzük el:





Ezután természetesen a másik filével ugyanígy járunk el:


Folytassuk a munkát a fej kettévágásával:









Ebben az esetben úgy sikerült levágnom a hal fejét, hogy a „keserűcsont”-ból egy darab a fejben is maradt, természetesen innen is távolítsuk el:





A kopoltyúfedő ízesülését vágjuk át, nyissuk fel a kopoltyúfedelet és a kopoltyút vegyük ki:




A farokuszonyt vágjuk rövidre:


A haltörzset vágjuk kisebb darabokra:



A haltörzs a fejjel együtt mehet a halászlébe, főzve és átpaszírozva remek hal alaplé lesz belőle. A filéket tetszőleges méretűre vágjuk. Ránthatjuk, süthetjük, főzhetjük, bármilyen módon is készítjük el, a szálka nem fog a torkunkra akadni. 2008




Legyen ez a kezdőoldala!
Hírlevél kérés -->

WebKorridor BlogWebKorridor blog


     WebKorridor válogatás

uzenet.htm


Webkorridor
E-mail:webkorridor@webkorridor.hu
Copyright © Webkorridor